Celozrnné bagetky s odlehčenou vajíčkovou pomazánkou
🥖 Celozrnné bagetky
Ingredience:
💧 250 ml vody
🛢️ 2 lžíce oleje
🍶 1 lžíce octa
🌾 200 g celozrnné pšeničné mouky (ručně mleté)
🌾 150 g hladké mouky
🌾 50 g žitné chlebové mouky (ručně mleté)
🧂 1 lžička soli
🍬 1 lžička cukru
🍞 1 lžička sušeného droždí
🌻 kmín, mleté lněné semínko, mleté slunečnicové semínko
🔸 žloutek na pomazání
🔸 hrubá sůl na posypání
Postup:
Všechny ingredience smícháme v míse a vypracujeme hladké těsto. Necháme kynout 1–2 hodiny. Poté vytvarujeme bagetky a necháme je ještě 30 minut kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Pomažeme žloutkem a posypeme hrubou solí, mákem a kmínem. Pečeme při 200 °C asi 20 minut.
🥚 Vajíčková pomazánka – "odlehčená"
Ingredience:
🥚 4 vejce uvařená natvrdo
🥄 70 g řeckého jogurtu
🌿 1 lžíce pažitky nebo kopru
🌶️ 1 lžíce plnotučné hořčice
🧂 sůl
🌶️ pepř
Postup:
V misce smícháme jogurt, pažitku a hořčici. Přidáme nadrobno nakrájená vejce, dochutíme solí a pepřem. Namažeme na celozrnné bagetky a podáváme s úsměvem 😋
Tip: Pomazánku můžeme ozdobit plátky ředkvičky nebo cherry rajčátky 🍅