Celozrnné bagetky s odlehčenou vajíčkovou pomazánkou

07.04.2025

🥖 Celozrnné bagetky

Ingredience:

💧 250 ml vody

🛢️ 2 lžíce oleje

🍶 1 lžíce octa

🌾 200 g celozrnné pšeničné mouky (ručně mleté)

🌾 150 g hladké mouky

🌾 50 g žitné chlebové mouky (ručně mleté)

🧂 1 lžička soli

🍬 1 lžička cukru

🍞 1 lžička sušeného droždí

🌻 kmín, mleté lněné semínko, mleté slunečnicové semínko

🔸 žloutek na pomazání
🔸 hrubá sůl na posypání

Postup:
Všechny ingredience smícháme v míse a vypracujeme hladké těsto. Necháme kynout 1–2 hodiny. Poté vytvarujeme bagetky a necháme je ještě 30 minut kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Pomažeme žloutkem a posypeme hrubou solí, mákem a kmínem. Pečeme při 200 °C asi 20 minut.


🥚 Vajíčková pomazánka – "odlehčená"

Ingredience:

🥚 4 vejce uvařená natvrdo

🥄 70 g řeckého jogurtu

🌿 1 lžíce pažitky nebo kopru

🌶️ 1 lžíce plnotučné hořčice

🧂 sůl

🌶️ pepř

Postup:
V misce smícháme jogurt, pažitku a hořčici. Přidáme nadrobno nakrájená vejce, dochutíme solí a pepřem. Namažeme na celozrnné bagetky a podáváme s úsměvem 😋

Tip: Pomazánku můžeme ozdobit plátky ředkvičky nebo cherry rajčátky 🍅